Rök stiger ur den nyrenoverade skorstenen hösten 2024. Servicehuset till vänster.
Det vattenskadade golvet har rivits och kaminens värme hjälper till att torka ut fukten.
Historien om hur Skogsgården räddades från rivning
Vårvintern 2020, när pandemin slog till, pausade Verdandi verksamheten i Skogsgården. Förhoppningen om ett kortare uppehåll grusades och alla aktiviteter somnade in. Tre år senare var nedläggningen ett faktum och fastigheten såldes. Fortum, den nya ägaren, hade förstås inget intresse av att driva verksamheten vidare eftersom bolaget vill riva dammen och då ha kontroll över detta markområde.
Kulturföreningen Skogsgården bildades under hösten 2023 när det visade sig att Fortum beviljats en rivningsansökan på samtliga elva byggnader nedanför dammen och ovanför landsvägen. Delar av denna ansökan (gällande byggnaderna ovanför landsvägen) hade överklagats först till Torsby kommun, som vände dövörat till och inte ändrade ståndpunkt, sedan till Länsstyrelsen i Karlstad, som inte heller fann skäl att neka rivning. Hade rivningsärendet slutat där, hade Skogsgårdens 75-åriga verksamhet som bl a Folkets hus, campingplats, kiosk, café och mötesplats för bygdens folk avslutats och försvunnit för gott. All befintlig infrastruktur för framtida verksamhet skulle ha suddats ut och Nordvärmlands tombygd skulle ha blivit ännu tommare.
Vid ett möte i Letafors hösten 2023 vände sig då en grupp bosatta i Södra Finnskoga direkt till Fortums representanter med en begäran om att inte riva byggnaderna ovanför landsvägen. Fortum sa sig inte ha förstått att det fanns en önskan att bevara Kindsjöns gamla Folkets hus, men visade sig vara öppna för att låta en förening ta över de byggnaderna. Eftersom Fortum vill riva ut den damm som avslutar Kindsjöns norra ände, ville man behålla och fortfarande riva campingplatsens samtliga byggnader norr och nedom denna damm. (En rivning av campingens byggnader verkställdes sedan hösten 2024.)
För att kunna köpa loss byggnaderna ovanför landsvägen bildades snabbt en styrelse bestående av sju personer hemmahörande i Södra Finnskoga. Stadgar diskuterades och antogs. Kulturföreningen Skogsgården registrerades hos Skatteverket som en ”ideell allmännyttig förening”. Ett bankkonto i Fryksdalens Sparbank öppnades. Men eftersom Skatteverket inte godtog att en sådan förening lånade pengar till köpeskilling, försäkringar, löpande utgifter med mera, tvingades föreningen be om donationer för att kunna genomföra köpet. Det visade sig att många med anknytning till Södra Finnskoga var beredda att skänka pengar till Kulturföreningen Skogsgården och göra det möjligt att bevara byggnaderna för framtiden.
Vi behöver fortfarande ditt stöd!
Läs mer på sidan om Medlemskap, finansiering och kontakt.